linkbuilding

Handleiding voor effectief linkbuilden

Werkt linkbuilding nog?

Linkbuilding is nog steeds een effectieve manier om aan backlinks te komen. En backlinks worden nog steeds goed gewaardeerd door Google. Backlinks en linkbuilden is erg simpel. Je verkrijgt linkjes naar jouw website, op andere websites. Denk dan aan social media, internetfora, directories, blogs en andere websites.

Wat moet je wel doen?

Ga voorzichtig te werk met linkbuilden. Het is belangrijk dat je groei organisch verloopt. Anders denkt Google dat je aan de slag bent gegaan met bijvoorbeeld gekochte backlinks, en dat is verboden. Onthoud dus: je zult niet snel grote resultaten zien, linkbuilding is een lange-termijnplan. Het is ook beter om iedere dag eventjes aandacht te besteden aan je backlinks, in plaats van in een keer heel veel backlinks te krijgen.

Zorg ervoor dat je bezoekers gelegenheid hebben je website te delen op social media. Zorg dus voor social media buttons. Benader eventueel eens andere website-eigenaren of bloggers: zo kunnen jullie voor elkaar een blog schrijven (gastbloggen) en dan elkaars link achterlaten op de website.

Ook is het mogelijk gebroken links te repareren. Vind je een gebroken link op een relevante website? Dan kun je de webmaster een bericht sturen, en aanbieden die gebroken link te vervangen door een link naar jouw website.

Ook kun je je website in directories zetten, zoals startpagina.nl. Doe dit niet te veel, het nieuwe algoritme van Google heeft bepaald dat dit links van lage kwaliteit zijn. Dat is niet gunstig, omdat het algoritme ook zegt dat het voortaan kwaliteit boven kwantiteit plaatst. Beter 3 goede links dan 30 matige!

Wat moet je niet doen?

Zelf doen of uitbesteden?

Wil je je link-building zelf doen of uitbesteden? Voor veel mensen een lastige keuze. Indien je de keuze maakt om je link-building uit te besteden, let dan wel goed op. Niet ieder linkbuilding bureau is even betrouwbaar. Sommige bureaus houden er praktijken op na die zelfs tot een penalty van Google kunnen leiden. Denk dan aan links kopen of actief ruilen. Deze bureaus beloven vaak een grote groei, en maken dit ook waar. Maar omdat je groei in dat geval niet organisch verloopt, is de kans groot dat Google hier achter zal komen en je site terug zal zetten in de rankings.

Pas dus goed op. Een goed linkbuilding bureau belooft je realistische resultaten. Linkbuilding is immers een lange-termijnplan. Een goed bureau laat zich niet in met praktijken die niet toegestaan zijn door Google: de zogenaamde black hat SEO. Dit doet je site op de lange termijn meer kwaad dan goed.