trends 2016

Webdesign trends 2016

1. Hero video headers
Voorheen vertraagde video’s de website enorm, met de mogelijkheden van tegenwoordig hoeft een fullscreen video geen vertragende factor meer te zijn. Aangezien beelden meer zeggen dan woorden, gaan meer websites hier gebruik van maken om hun verhaal te vertellen.

2. Webdesign zal flatter worden
De webdesign trend flat design speelt al een aantal jaren, maar werd nog niet door iedereen omarmd. Inmiddels is het algemeen geaccepteerd en is flat design de nieuwe norm. Dit zal in 2016 meer toegepast worden in webdesign en hoort deze nog steeds thuis in de lijst van webdesign trends 2016.
Nog niet zo heel lang geleden is Google ook overstag gegaan en voldoet het logo volledig aan de eigenschappen van flat design.

3. Material design
Vorig jaar heeft Google een eigen stijl gepresenteerd, Material design. Material design is een rijker alternatief voor flat design. Waar bij flat design een schaduw niet denkbaar is, stelt Google dat een object wel een schaduw mag hebben. Mits deze aan bepaalde regels voldoet.
Material design omschrijft hoe objecten zich binnen bepaalde ruimtes moeten gedragen, hoe groot ze zijn, welke animaties van toepassing zijn en wanneer ze bijvoorbeeld een schaduw mogen hebben. Alles wordt tot in detail omschreven, zelfs hoe een schaduw eruit moet zien.
Waar in 2015 Material design voornamelijk werd ingezet voor app design, is de verwachting dat websites in 2016 meer en meer op webapps gaan lijken. Sterker nog, naast de handleiding van Google voor het gebruik van Material design is er inmiddels ook al een Material design Lite geïntroduceerd, speciaal voor websites.
Zie hieronder een mooi voorbeeld van Material design in een website:

4. App-achtige websites
Zoals net al besproken zal Material design steeds vaker terugkomen in websites, dat zal er uiteindelijk toe leiden dat websites meer op apps gaan lijken en zich ook zo zullen gedragen.
Daarnaast is het tegenwoordig een vereiste dat websites op alle apparaten functioneren. Een methode om een responsive website te designen is mobile first, dit houdt in dat een designer eerst een design maakt voor de mobiel en van daaruit het design voor de tablet en desktop zal realiseren. Dit zorgt ervoor dat we app functionaliteiten, zoals het hamburgermenu, ook steeds meer terug zullen zien op desktopversies.

5. Micro interacties
Met de komst van css3 was deze webdesign trend vorig jaar al zichtbaar, de verwachting is dat deze webdesign trend in 2016 zal doorzetten. Veel Apps maken al gebruik van micro interacties om de interactie tussen gebruiker en interface te verfijnen, op het web zien we deze effecten steeds vaker terugkomen.
Daarnaast worden deze micro interacties veelvuldig ingezet om de aandacht van mensen te focussen op de call to action.

6. Animated gifs
Gifjes waren helemaal uit, maar zijn weer helemaal hot. De term voor de nieuwe toepassing is cinemagraph, dit is een stilstaande foto met daarin een subtiele animatie. Denk hierbij aan een portretfoto van een gezicht, waarin alleen de ogen bewegen.
Het effectief gebruik maken van een animated gif kan zelfs leiden tot het verhogen van conversie, doordat je met een subtiele animatie de aandacht van een bezoeker kan richten op een specifieke plek op de website.
Hieronder een mooi voorbeeld van een animated gif:

7. Typografie
In het verlengde van de webdesign trends flat en Material design volgt de typography, door het minimalistische design is er meer ruimte voor de typografie om een boodschap te verduidelijken.
Dankzij diensten als Google fonts, Typekit en fontsquirrel zijn website bouwers instaat om een breed scala aan fonts in te zetten. Het aantal gratis fonts dat beschikbaar is, is enorm. Net als het aantal premium fonts voor de unieke webdesigns.

8. Storytelling
Het vertellen van je verhaal online is erg belangrijk, het is alleen niet aan te raden om dit te communiceren in een lap tekst. We weten dat de aandacht van bezoekers online sterk is afgenomen, dus het presenteren van een lap tekst is niet meer voldoende als je een bezoeker op de website wilt houden.
Om de aandacht van een bezoeker vast te houden en de boodschap goed over te brengen zal storytelling meer toegepast worden aan de hand van visuals en animaties. Web elementen die storytelling kunnen ondersteunen zijn:
 Hero headers
 Het indelen van een website in slides
 Animates
 One page design
 Typografie

9. Responsive webdesign
Google heeft bepaald dat responsive webdesign de nieuwe standaard is. Volg je niet, dan zal Google je hiervoor ‘straffen’ in de mobiele zoekresultaten. Concurrenten die wel een responsive website hebben zullen hiermee namelijk voorrang krijgen.
Veel websites hebben de stap naar een responsive webdesign al gezet. Naar verwachting gaan nog meer websites in 2016 de stap zetten naar een responsive website.

10. Stockphotos verdwijnen
Stockphotos zijn achterhaald, online zijn we hier allergisch voor geworden. Het tijdperk dat mensen werd geadviseerd om een stockfoto te gebruik is voorbij. Het werkt geen gevoel van professionaliteit meer op.
Gebruik van afbeeldingen van echte medewerkers of klanten is de nieuwe webdesign trend. Het is bewezen dat je hiermee kan inspelen op positieve emoties van een gebruiker, wat kan leiden tot een langer bezoek en mogelijk meer conversie.
Er zijn inmiddels diverse testen uitgevoerd en allen komen op het zelfde neer: verwijder de stockfoto’s. Deze webdesign trend kan je in 2016 meer conversie opleveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *